HÅLLBARHETSPROGRAM

Fågelängens caterings miljöpolicy

Fågelängen skapade redan 2008 ett utryck för vad vi vill göra: Fågelängens Sustainability project.

Detta arbete genomsyrar allt vi gör genom att alla inköp har så lite inverkan på miljön som möjligt.

Det ligger i vårt och kommande generationers intresse att minimera negativ inverkan på miljö och samhälle.

Därför är det oerhört viktigt att vi och våra leverantörer och även våra kunder hjälper till med det i syfte att öka insatserna för bevarandet av vår miljö och därmed reducera negativ miljöpåverkan.

Vi ser vår verksamhet ur ett långsiktigt perspektiv och vill att vår personal skall få vara med och utveckla och förändra företaget till en så harmonisk och kreativ arbetsplats som möjligt med fokus på hållbarhet.

Vad vi äter har stor påverkan på vår hälsa och hur vi mår och presterar både i vårt dagliga arbete och för resten av livet.

Conny Bengtsson (företagets grundare) är utbildad kost- och näringsrådgivare och utbildad inom Diet for A Green Planet, han har gått igenom alla menyer utifrån just det perspektivet. Vi fortsätter hela tiden framåt med vårt arbete kring att maten skall vara mer än bara god, att den alltid skall bestå av så många naturliga ingredienser som möjligt för att maten skall få en bra näringssammansättning. Även när det gäller vårt fika. Här erbjuds juicer, frukt, energishots, rawfood som extra val till våra fantastiska ekologiska bakverk till fika.

Den mat och de tjänster vi säljer bygger på kvalitet och hållbarhet, perfekt service, självklart med personalens och gästernas välbefinnande i fokus. Maten skall vara spännande, ha höga smaker och innehålla massa nyttigheter. Hos oss finns kunskap, kvalitet och service i mängder och vi strävar efter att vara den roligaste arbetsplatsen för våra medarbetare och den mest prisvärda för våra kunder och gäster.

Vårt miljö- och hållbarhetsarbete är ständigt pågående och innebär att råvaror, transporter, och andra inköp och utgifter ständigt utvärderas och ifrågasätts utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Detta arbete ska alltid genomsyra Fågelängens arbete och sammanfattas i vår HÅLLBARHETSLISTA för att ge personal och kunder en övergripande blick över hur vi arbetar hållbart.

Intentionen har alltid varit och kommer alltid att vara att det sociala och ekologiska avtrycket från de människor som väljer Fågelängens catering ska bli lite mindre för varje dag som går.

Vårt hållbarhetsarbete har miljön i fokus och såklart AGENDA 2030, men gästernas och personalens välbefinnande ingår också som en central del av vår inställning till detta arbete. Nya punkter skall komma varje månad och detta arbete finns i vårt DNA!

Vi har utbildning inom ekologisk kost och näringsrådgivning och Diet for A Green Planet


I början av 2000-talet handlade det om:

att inte köpa rödlistad fisk, något som i många år är självklart inte bara för oss hoppas vi.

Sortera matavfallet till biogas och köra bilarna på detta bränsle.

Att ha så miljövänliga rengöringsmedel vi kan, mestadels såpa används hos oss,

Diskmedlet skall vara miljömärkt

Öl skall alltid vara svenskt,

Vinet skall vara ekologiskt och komma från Europa,

Allt kan levereras på porslin istället för engångsmaterial.

Det handlar också om att använda så mycket ekologiska produkter som möjligt och vi har några stora inköp som alltid är ekologiskt t.ex mjölk, ägg, kaffe, frukt.

Det köttet som serveras skall i huvudsak vara svenskt, även i lunchrestaurangen, aldrig utanför Europa.

Vildfångad Fisk skall vara MSC märkt, vi lobbar också för att våra leverantörer skall ta in ASC märkt lax vilket dom gör ibland

Senare har det handlat om att saker som att utbilda personalen inom Diet for A Green Planet och få er att äta så mycket vegetariskt som möjligt med stort fokus på härliga vegorätter

Vi har senast i detta arbete börjat servera nötkött bara en dag i veckan på vår lunchrestaurang och tagit fram mat med bara 0,5 kr koldioxidavtryck.

I samma anda så byter vi ut engångsmaterial till det som är mest hållbart, nu senast bargasse som är gjort på blasten från sockerbetor.

Vi försöker nu få fram flergångsmaterial till vår take away så vi kan snart få bort allt engångsmaterial från vår verksamhet.

Har ni förslag till att vi skall bli ännu mer hållbara eller om ni vill ha listan i sin helhet, så hör av er, VI VILL!

Öppettider

Vardagar 09:00 - 16:30
 
Sommarstängt i Juli 1/7 - 5/8 Stängt
 
Kontoret är bemannat 07:00-18:00